Az edzésekről

Kinek (nem) ajánljuk?

Mesterünk megfogalmazásában a capoeirát 5-55 éves kor között ajánlatos elkezdeni, de persze mindkét végletre akadt már ellenpélda. Szeretném félreoszlatni a tévhitet: a capoeira nem (csak) gumitestű, kiváló kondícióban levő akrobatáknak való! Csoportjainkban túlnyomórészt 10-30 év közötti lányok és fiúk találhatók – kb. fele-fele arányban – köztük vannak aktív sportolók és ülőmunkát végzők is, akik kezdetben lehajolva a földet sem tudták megérinteni. 🙂 A capoeirát sokféle módon lehet gyakorolni, előbb-utóbb mindenki megtalálja a testalkatának is megfelelő játékstílust. Asztma, szívbetegség ill. ízületi problémák (térd, csukló, stb.) eseten feltétlenül beszélj a tanároddal, hogy biztonságosan edzhetsz-e.

Mikor és hogyan csatlakozhatsz?

A capoeirában nincsenek „tanfolyamok”, szinte minden órán van egy-két kezdő. Ha mégis inkább haladóknak szól az edzés, azt mindig feltüntetjük az edzésidőpont mellett. Ha megtaláltad a megfelelő edzéshelyet és időpontot, gyere el a legközelebbi órára, hozz magaddal egy pólót és egy kényelmes (lehetőleg világos színű) nadrágot. Mezítláb edzünk, a kényesebb talpúaknak vékony talpú, könnyű tornacipő engedélyezett. Az első néhány órán a tanár vagy egy haladó diák külön foglalkozik a kezdőkkel, hogy segítsen az alapok biztos elsajátításában.

Milyen egy óra?

Az órát a köszönéssel „saudaçao” kezdjük és azzal fejezzük be. Ezzel a külvilágot, a gondokat és a mindennapok kihívásait kizárjuk, az órán csak a capoeirára, egymásra és főleg a tanárra koncentrálunk. A bemelegítés, nyújtás a capoeira fontos része, minden edzés ezzel indul. A régi-új mozdulatok és azok kombinációinak különböző formában való ismétlése, újak tanulása után az óra általában játékkal, rodával fejeződik be. Az edzéseken folyamatosan szól a zene, vagy CD-ről, vagy hangszerek segítségével. Érdeklődők az órát Mestre VT beleegyezésével megtekinthetik.

Mennyibe kerül?

Bővebb információért keress bennünket elérhetőségeinken!