Capoeira

Brazil játékos-akrobatikus harcművészet, a latin-amerikai kultúra, zene és mozgásforma különleges egyvelege. Autentikusságát brazil tanárunk, Mestre V.T. igazolja, aki 2005 óta tanít nálunk (Mestre V.T. a FECAES brazil capoeira-szövetség mestere).

A „MI CAPOEIRÁNK”

A capoeira élő kultúra, sport, folyamatosan változik, épp ezért minden csoport és minden mester kicsit másképp értelmezi azt. A következőkben arról olvashatsz, mit jelent, mi nyújt a mi capoeiránk:

Tapasztalatunk és meggyőződésünk, hogy a capoeira gyakorlása nem igényel semmiféle különleges testalkatot vagy sport-múltat, mindössze nyitottságra és vállalkozó kedvre van szükség.

Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt szól: igény szerint edzhet együtt vagy külön-külön a család akár minden tagja.

Szülői, nevelői visszajelzés alapján bátran állíthatjuk, hogy a capoeira nem csak a lurkók felesleges energiájának megfelelő formában való levezetésére szolgál, de nő az otthoni/iskolai koncentráció készsége, segíti a szocializációt a különböző korosztályok között, a test minden részét átmozgatja anélkül, hogy egy-egy testrészt túlterhelne (ez utóbbi főleg a versenysportok velejárója), egészséges versenyszellemet táplál – ahol a legyőzni kívánt ellenfél lusta és ügyetlen önmagunk.

Az idegen nyelven énekelt dalok és a különleges hangszerek még azokat is zenélésre fogják, akik menekülnek az iskolai zeneóra elől; a latin-amerikai kultúra mássága pedig még gyerekkorban nyitottabbá teszi a tanítványokat a másfajta életfelfogás és kultúra elfogadására.

A tizenévesek és a felnőttek – beleértve a 30-40 éven túliakat is – főként azért kedvelik a capoeirát, mert az edzések energiája, hangulata, a ritmusos zene és a fizikai fáradság különösen jó stresszoldó a napi teendők után. Sok sikersztorink van fogyással kapcsolatban – bár nem ez az elsődleges cél, a rendszeres sportnak ez bizony velejárója. A capoeira szabadidősport, mindenki annyira komolyan veszi, amennyire neki kedve van: lehettek később oktatók, akik nagy felelősséggel a vállukon nemzetközi rendezvényeken vesznek részt tapasztalatszerzés céljából, vagy hobbi-capoeirások, akik a jó hangulat, a mozgás és a társaság miatt edzegetnek.

Az edzések bemelegítéssel, nyújtással kezdődnek, majd a mozdulatok gyakorlása következik különféle formában. Nincs két egyforma edzés: van, amikor az erősítés dominál, máskor brazil táncokkal vagy zenetanulással töltődünk fel, és van, amikor rengeteg új mozdulatot (rúgás, védekezés, akrobatika) tanulunk. Két dolog azonban sosem hiányzik: leizzadva, mégis teli energiával és jókedvvel jövünk ki a teremből….

Havonta rendezünk egy közös „rodát” a különböző helyszínen edző csoporttagok számára, ugyancsak kb havonta vannak lehetőségek itthoni vagy külföldi hétvégi capoeira-találkozókra. Évente egyszer (február-március környékén) rendezzük az övvizsgákat rengeteg meghívott brazillal és tanítványaikkal, nyáron pedig 1-1 hetes gyerek- és felnőtt-táborokat szervezünk.

Csatlakozni folyamatosan lehet, nincsenek ún. „tanfolyamok”.

További információt „Az edzésekről” menüpont alatt találsz.

Reméljük sikerült felkelteni az érdeklődésed – ha igen, várunk szeretettel!