ACDP csoport

ACDP (ejtsd: á-szé-dé-pé) annyit tesz: Associação de Capoeira Descendente do Pantera. Az egyesületet Rio de Janeiróban, 1973 júliusában alapította Mestre Pantera, polgári nevén Carlos Alberto Moreira da Silva, aki jelenleg is annak elnöke.

A modern capoeira világában nagy érték egy világszerte jelen levő, komoly tradíciókkal és történelemmel rendelkező csoporthoz tartozni. Manapság mintegy 4000 „descendente” edz Európában és Dél-Amerikában, több tucatnyi instruktor, professzor és mester irányításával.

Az ACDP csoport gyökerei Gran Mestre Poeira, Jorge Francisco Ferreira munkásságához nyúlnak vissza. A Rio de Janeiro-i „Jorge Poeira” Pai de Miguel egyik favelájában él a mai napig, életét a nyomornegyed gyermekeire áldozta. Tanítja, neveli őket, egyengeti útjukat, mindenekelőtt a capoeira segítségével. Mestre Poeira hivatalosan csoportot soha sem alapított, arra nem volt szükség (ne feledjük, Brazíliában sokaknak még születési anyakönyvi kivonatuk sincs, az adminisztráció messze nem olyan fejlett, mint Európában).

A „Gran Mestre” csoportjának, mely „Grupo Pantera”-ként vált ismertté, egyik ígéretes tanítványát Panterának nevezte el, olyan szavak kiséretében, melyek örökre meghatározták eme párduc módra ugráló-gingázó tanítvány életét. Poeira már az első óra után nagy jövőt jósolt az akkor hétéves kisfiúnak. A körülmények, nehézségek ellenere a „Kis Párduc” hamarosan beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Mestre Pantera gyermek fejjel kezdett capoeirázni, első tanára a Brasíliából származó Mestre Tatu volt. Ám épphogy megszerettette a gyermekekkel a capoeirát, Tatu elutazott, és soha nem tért vissza Rióba. A kitartó tanítványok azonban órakat voltak hajlandóak utazni, esetleg gyalogolni, csakhogy tovább capoeirázhassanak. Így tett Mesterünk is, akit idősebb nővére évekig hősiesen kísért Jorge Poeira óráira a szomszédos faluba.

1973-ban avatták mesterré, még abban az évben regisztrálta az egyesületet, „Descendente do Pantera”, azaz „Pantera tanítványai” néven, utalva saját mesterére és csoportjára. Az Associaçao immár részt vehetett capoeira találkozókon, állami támogatást kapott, és így hamar igen nagy, népszerű csoporttá vált. Manapság Rio de Janeiro, Espirito Santo, Bahia és Sao Paulo területén találhatunk ACDP csoportokat.

1990-ben Mestre Pantera végleg Spanyolországba költözött. Az ország számára akkor még ismeretlen capoeirát ő honosította meg Madridban. Említésre méltó, hogy a tartományban ma több mint 20 capoeira csoport működik, holott évekig csak az ACDP, majd utána az Abadá csoport volt jelen, 5-10 tanítvánnyal.

Mestre V.T., polgári nevén Claudio Roberto Pereira da Silva, 1978. január 5-én született Brazíliában, Linhares városában.

Gyerekkorában, az iskolai capoeira-projekt keretében kezdett capoeirázni. Az ACDP csoport nevében Mestre Militao és tanítványai voltak felelősek a régió kisiskolásaiért, így került közel harminc éve az ACDP csoport soraiba. Mint a brazil fiatalok többsége, sokáig focizni is tanult. A szülői ösztönzés ellenére azonban hivatásként mégsem a labdarúgás, hanem a capoeira mellett döntött.

1988. augusztus 22-én avatták föl, az első övet Mestre Gil-tol kapta (Grupo Berimbau de Ouro, Bahia). Három évvel később, 1991. augusztusában Mestre VT adta át neki a zöld-sárga övet – és mivel úgy hasonlított VT-re, megkapta a „Vetezinho”, vagyis „kis-VT” capoeirás becenevet is. 1993 augusztusában Mestre Café, a Grupo Força Negra egykori alapítója és Mestere avatta monitorrá. Nem véletlen az augusztusi időpont, ugyanis Brazíliában az avatások hagyományosan augusztus 22. körül, Mestre Militao Reza Forte születésnapján kerülnek megrendezésre. 1996-ban Mestre Catatal adta át VT-nek az instruktori sárga-kék övet, majd 1998-ban kapta meg a kék övet mesterétől, Mestre Militao-tól. Három évre rá, 2001-ben Mestre Biratinhátol (Força Negra) kapott Contramesteri fokozatot. 2005 januárjában Mestre Militao Mestrando-vá avatta, majd 2009 nyarán Madridban azon a rendezvényen kapta meg mesteri övét a csoport vezetőjétől, Mestre Panterától, ahol Mestre Tubarao és Mestre Reizinho is sárga-fehér mesteri övet kaptak.

Közel harminc év capoeira, bő másfél évtized tanítás és tanítványok száza áll mögötte. 2005-ben érkezett Magyarországra, és bár nálunk telepedett le, azóta a kontinens szinte minden országát bejárta különféle nemzetközi rendezvények, workshopok és avatások meghívottjaként.

Az ACDP csoport és a Liga de Descendente do Pantera mellett a Federaçao de Capoeira do Espirito Santo (Feçaes) keretein belül is bizonyított: több tartományi és regionális capoeira versenyen vett részt sikerrel. 2003-2004-ben elvégezte a Feçaes Testnevelői ill. Capoeira szakosított képzéseit, ezzel Mestre VT azon kevés capoeira-tanárok közé tartozik, akik mesterükön kívül államilag elismert szakemberektől is tanultak: csoportja, Mestere elismerése mellett a hivatalos brazil szervek és a brazil állam által elismert diplomája is van.

V.T. több harcművészetben is jártas, a capoeira mellett komolyabban a brazil jiu-jitsuval foglalkozik. Lila övét 2012-ben szerezte meg, több sikeres nemzetközi verseny áll mögötte, 2010-ben Portugáliában EB második helyezett volt.

Elsődlegesen azonban capoeirista, minden erejével azon van, hogy a brazil sport és kultúra eme sajátos egyvelegét minél több európaival megismertesse, megszerettesse.

Ha bármilyen további kérdésed van a csoporttal kapcsolatban, keress elérhetőségeinken!