A capoeira és a zene

„A hora e essa
a hora e essa
Berimbau tocou na capoeira
Berimbau tocou eu vou jogar”
Régi capoeira dal

A capoeira mozgatórugója a hangszeres zene, a taps és az ének. Ez adja a mozgás ritmusának alapját, emellett az energia, az „axé” fő forrása. További szerepei az évek során válnak érthetővé és hasznossá a capoeirista számára. A zene irányítja a rodát, a gyakorlott capoeiristák a ritmushoz, a dalszöveghez igazítják játékukat, a sebességet, a stílust. Egy-egy szép mozdulatot, ügyes cselt dicsérhetnek tapssal, dallal is.

Mindenkinek, aki a capoeirát gyakorolja, meg kell tanulnia a tradicionális dalokat, és játszania kell a hangszereken. Természetesen ez időbe telik, általában több éves gyakorlás kell ahhoz, hogy a hangszereken magabiztosan, szépen játsszunk.

Ennél sokkal egyszerűbb megtanulni a dalokat, és a refrént együtt énekelni a többiekkel. A capoeirában vannak egyszerű szövegű, szinte gyerekdalnak tűnő cantigák (melyeket ugyanakkor a hozzáértő üzenetként is használhat a rodában), és komoly mondanivalót tartalmazók. Az előbbiekre példák az ún. quadrák, az utóbbira a ladainhák.

A zene és az ének mellett a ritmust a taps (palma) segíti. Angola ritmusnál (Angola, Săo Bento Pequeno) egyes csoportoknál a taps kétütemű, avagy nincs is, regional ritmusoknál pedig három.

Berimbau

A capoeira legfontosabb hangszere és jelképe. Ez egy afrikai eredetű kezdetleges ütemhangszer. Rendszerint a mester, az irányító vagy esetleg egy vezető tanítvány kezeli. A berimbau eredeti alapanyaga az úgy nevezett beriba fa, mely elég hajlékony és erős marad kiszárítás után is. Ezt csiszolják tükörsimává, majd a két végére egy húrt (arami) erősítve megfeszítik a botot. Egy vékony, általában bambuszból készült pálcával (paleta) és egy kő (dobrado) segítségével szólaltatják meg a hangszert. A húr hangját egy, a botra erősített szárított tökkel (cabaça) erősítik fel.

Pandeiro

Lényegében a magyar csörgődob nevű hangszernek felel meg. Ez az eszköz a portugálok révén került Braziliába, és mai napig nemzeti szimbólum: a szamba alaphangszere. Testét egy körülbelül 40-50 cm átmérőjű fa karika adja, melyet nyúlós bőrrel vonnak be. Manapság már gyártanak műanyagból és fémből készült pandeirókat is, különböző feliratokkal, képekkel díszítve. A kezdő capoeirások ezzel a hangszerrel ismerkednek meg legelőször.

Atabaque

Az atabaue  egy nagyobb méretű rumba dob. Kis hajlított faléceket vastag kötelekkel egymáshoz erősítenek. Nagyobb rodáknál mindenképp megtalálhatjuk ezt a hangszert is.

Reco-reco

50-60 cm hosszú bambusz darab, melyet végig rovátkoltak széltében. Egy vékony fadarab ütemes húzogatásával szólaltathatjuk meg.

Agogô

Vagyis fémharang. Két darab, a nyelénél egymáshoz rögzített vaskolompból áll, amit egy fémpálcával ütnek. Az eredetileg Afrikából származó hangszert az Afro-Brazil temetési szertartásokon használják a mai napig. A capoeira zenei világa a hangszeres kíséret mellett az énekekkel, a népdalokkal lesz teljes.